بانک رفاه

برجام زنده می‌شود؛ تا جمعه صبر کنید

سیدعباس عراقچی، درباره هجدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام که امروز از ساعت ۱۴:۳۰ به ‌وقت محلی (۱۷:۰۰ به وقت تهران) در وین از سر گرفته شد، گفت: نشست عادی کمیسیون بود که هر سه‌ماه یک‌بار انجام می‌شود و مصادف شد با فرصتی که برای بازگشت به برجام توسط همه کشورها شکل گرفته است. نشست اول ویدئو کنفرانسی برگزار شد و این نشست دوم بود. در مجموع جلسه سازنده‌ای بود و توافق کردیم دو گروه کاری تحریم‌ها و هسته‌ای تشکیل شود و این‌ها متشکل از کارشناسان همه کشورها بجز آمریکاست. آمریکا در هیچ جلسه‌ای که ایران حضور داشته باشد، حضور ندارد و این سیاست قطعی ماست.

وی ادامه داد: وظیفه کارگروه‌ها این است که مجموعه اقداماتی که آمریکا باید انجام دهند تا رفع کامل تحریم‌ها در یک مرحله صورت گیرد را، مشخص کنند. فهرستی از اقدامات باید مشخص شود. در کمیسیون مشترک برجام هم پذیرفته شده است که بازگشت گام به گام پذیرفته نیست. احتیاجی به این سیاست نداریم و کارهایی که ایران و آمریکا باید انجام دهند برای بازگشت به برجام، روشن است. البته ایران مجموعه اقداماتش را بعد از این‌که آمریکا اقداماتش را انجام داد و راستی‌آزمایی کردیم، انجام می‌دهد.

عراقچی گفت: این مجموعه اقدامات که دوطرف در یک مرحله باید انجام دهند را، مشخص کنند و ما در کمیسیون مشترک ترتیب و توالی اقدامات و جزئیات مربوط به زمان‌بندی آنها را تعیین کنیم.وی ادامه داد: مذاکرات بین ما و ۱+۴ در قالب کمیسون مشترک است این‌که این موارد را چگونه به آمریکا منتقل کنند به آنها مربوط است در وین یا هر جای دیگر.

معاون ظریف خاطرنشان کرد: حرکت گام به گام نداریم و معتقدیم در یک گام نهایی کار باید انجام شود. تنها گفت‌وگوهایی که داریم، گفت‌وگوهای فنی و حقوقی است که دارد انجام می‌شود. ما فقط درباره این‌که بازگشت به برجام شامل چه چیزهایی باید باشد، گفت‌وگوی حرفه‌ای و حقوقی انجام می‌دهیم.

وی اظهار کرد: امیدواریم در روزهای آینده گروه‌های کارشناسی به نتیجه برسند. ما روند کار در کارگروه‌ها را مرتب رصد می‌کنیم. قرار است صبح روز جمعه دوباره کمیسیون مشترک در سطح معاونان و مدیران سیاسی تشکیل شود و پیشرفت کار را ببینیم. مشکلات و موانع را ارزیابی کنیم. اگر ببینیم طرف‌های ما جدی نیستند کار را خاتمه می‌دهیم. عجله‌ای در این امر نداریم، ما زمانی مذاکرات را جلو می‌بریم که در راستای منافع ایران باشد.

عراقچی افزود: همه کشورها جدیت خود را اعلام کردند و قصد خودشان را برای احیای مجدد برجام اعلام کردند و برداشت ما این است که این اراده وجود دارد.وی گفت: من جلسات جداگانه‌ای با چین و روسیه در حاشیه مذاکرات داشتم. ما همواره رایزنی‌های مستمر با این کشورها داشتیم و همکاری خوبی هم بین سه کشور است. همچنین با کشورهای اروپایی هم رایزنی داشتیم و دوبار با آقای مورا مسائل را بررسی کردیم و هماهنگی‌ها را انجام دادیم.

پایان راند اول مذاکرات

دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با حضور کشورهای عضو توافق هسته ای برجام با هدف رفع تحریم های ایران و بازگشت این کشور به محدودیت های اتمی در وین پایان یافته و طرف ها توافق کرده اند ادامه گفت و گوها را در روز جمعه ۲۰ فروردین ۱۴۰۰ (نهم آوریل) در همین شهر از سر بگیرند.

به گزارش بی‌ بی سی ، عباس عراقچی سرپرست مذاکره کنندگان ایرانی پس از پایان نشست امروز گفت که هیج مذاکره مستقیمی با آمریکا درباره موضوع برجام و سایر موضوعات همچون برنامه موشکی و سیاست منطقه ای ایران انجام نشد.

آقای عراقچی گفت که ایران در نشست امروز خود مواضع اش را درباره لزوم رفع تحریم ها به اطلاع اعضای توافق هسته ای رساند. مجید تخت روانچی نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد هم گفته است که “مذاکرات وین می‌تواند یک موقعیت برد-برد برای همه باشد”.

میخائیل اولیانف، نماینده دائم روسیه، در آژانس بین المللی انرژی اتمی که در این مذاکرات حضور دارد، نتیجه اولیه این نشست را مثبت ارزیابی کرده اما گفته است “ترمیم برجام به فوریت اتفاق نخواهد افتاد و امری زمانبر است”.

انریکه مورا هماهنگ کننده اتحادیه اروپا هم گفته نتایج نشست را سازنده توصیف کرده و گفته طرف ها، توافق و انگیزه برای پیوستن به اقدامات دیپلماتیک لازم را دارند.

مقام های ایرانی گفته‌اند پس از این جلسه، دو نشست کارشناسی موازی میان اعضای کمیسیون مشترک برجام یکی درباره رفع تحریم های آمریکا و دیگری درباره بازگشت ایران به تعهدات اتمی تشکیل شد.

قرار است نتیجه این دو نشست به کمیسیون مشترک گزارش شود که در سطح معاونان وزارتخارجه ایران، بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه تشکیل می شود.

نمایندگان دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا امروز به گفتگوهای اتمی در وین ملحق شده اند اما به گفته منابع ایرانی آنها در محل مذاکرات حضور نخواهند داشت. آیت الله علی خامنه ای مذاکره مستقیم میان ایران و آمریکا برای رفع تحریم ها را ممنوع کرده است.

نمایندگان دولت آمریکای در هتلی در وین مستقر شده اند که حدود ده دقیقه با محل مذاکرات فاصله دارد و به گفته طرف ها قرار نیست هیج ملاقاتی بین نمایندگان ایران و آمریکا برگزار شود. هماهنگ کننده اتحادیه اروپا به عنوان میانجی با همه طرف ها از جمله ایران و آمریکا در تماس است.

رابرت مالی نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران سرپرستی گروه مذاکراتی ایالات متحده را بر عهده دارد. آقای مالی گفته است که بازگشت آمریکا به برجام برای حفظ منافع این کشور حیاتی است.

او پیش‌بینی کرده که اگر هر یک از طرفین موضع حداکثری داشته باشد، مذاکرات به مشکل خواهد خورد اما افزوده که اصل این گفتگو “راه درستی” است.

فشار حداکثری شکست خورد

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اذعان کرد که فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ علیه ایران ناموفق بوده است.به گزارش ایسنا، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و رئیس هیات اعزامی آمریکا به وین، در گفت‌وگویی که روز سه‌شنبه “ان‌پی‌آر” منتشر کرده، در خصوص پایبندی ایران به برجام، گفت: هر روز که می‌گذرد، آن‌ها(ایران) بیش از پیش از پایبندی فاصله می‌گیرند زیرا ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده خود را افزایش داده‌اند. آن‌ها درحال تحقیقات بر روی سانتریفیوژهای پیشرفته‌تری از آن سانتریفیوژهایی هستند که قرار بود از آن‌ها استفاده کنند و آن‌ها همچنین دسترسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را محدود کرده‌اند. رئیس‌جمهور بایدن به طور واضح در کمپین خود و از زمان آمدن به دفتر بیضی، گفته است که ایالات متحده آماده است که به پایبندی [به توافق هسته‌ای] بازگردد اگر ایران نیز همین‌کار را انجام دهد. متاسفانه از زمانی که رئیس‌جمهور به دفتر آمده است ایران از پایبندی فاصله بیشتری گرفته است.

وی ادامه داد: در سه سال گذشته دولت ترامپ ایران را تحت فشار حداکثری گذاشت و به این کشور گفت که یا باید بگردد و توافق هسته‌ای موجود را فراموش کند و توافق سخت‌تری را بپذیرد یا فشار ادامه می‌یابد. خب! ما دیدیم که چه اتفاقی افتاد. ایران برنامه‌ هسته‌ای خود را گسترش داد و دارد به نحوی به سطوح دردسرساز اورانیوم غنی‌سازی‌شده و  سانتریفیوژهای پیشرفته می‌رسد و محدودیت‌های دردسرسازی بر نظارت و راستی‌آزمایی که توافق هسته‌ای فراهم کرده بود، اعمال می‌کند. پس ما نتیجه فشار حداکثری را دیده‌ایم. [فشار حداکثری] شکست خورده است.

رابرت مالی ضمن خودداری از اظهارنظر درخصوص درگیری نظامی ایران و آمریکا در صورت عدم تغییر در برنامه هسته‌ای ایران، گفت: من تنها می‌گویم که ایالات متحده و دولت بایدن متعهد است که اطمینان حاصل کند ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست نمی‌یابد. ما باور داریم که بهترین راه برای رسیدن به این هدف از طریف دیپلماسی است.

این مقام ارشد آمریکایی در خصوص تاثیر بازگشت مجدد آمریکا به توافق هسته‌ای بر روی زندگی عامه مردم، گفت: این در منافع آمریکا و مردم آمریکا نیست که تنش در خاورمیانه به دلیل گسترش برنامه هسته‌ای ایران، افزایش پیدا کند. پس طبق ارزیابی ما بازگشت به توافق بسیار در راستای منافع آمریکا و شهروندانش می‌باشد. این‌گونه، رئیس‌جمهور و تیمش می‌توانند بر روی مسائل حائز اهمیت برای سلامت مردم آمریکا تمرکز کنند. همچنین بازگشت به تفاهمی که به درستی کار می‌کرد می‌تواند سکویی برای دستیابی به چیزی قوی‌تر در راستای منافع‌مان باشد.

وی در خصوص دستیابی به توافقی دیگر با ایران گفت: ما اول از همه می‌توانیم به دنبال توافقی بلندتر باشیم. با این‌که همین توافق بسیار طول می‌کشد و بعضی از مفادش تا ابد باقی خواهند ماند، باز با این‌حال بهتر است که ببینیم می‌توانیم در ادامه به توافقی برسیم که این بازه‌های زمانی را افزایش دهد یا نه.

رابرت مالی افزود: ما نگرانی‌هایی درخصوص برنامه موشک‌های بالستیک ایران و فعالیت‌های این کشور در منطقه داریم. ما می‌خواهیم درباره تمامی این‌ها صحبت کنیم ولی بهتر خواهد بود که ما درباره این‌ها پس از آن صحبت کنیم که توانسته باشیم مسئله هسته‌ای کنونی را کنار بگذاریم و روز به روز نگران این نباشیم که اعلامیه‌های بعدی ایران چه خواهند بود.

وی همچنین تاکید کرد که حصول توافق با ایران پیش از انتخابات ریاست جمهوری در ماه ژوئن(انتخابات آتی ریاست‌جمهوری در ایران) ضروری نخواهد بود.

مالی در این‌باره اظهار کرد: ما با هر آن‌که در ایران در قدرت باشد، به گفت‌وگو خواهیم پرداخت. اگر بتوانیم پیش از انتخابات به تفاهم برسیم، خوب است. اگر هم نتوانستیم که با هرکس که در تهران به دفتر می‌آید کارمان را ادامه خواهیم داد. ما نمی‌توانیم واقعیت انتخابات را نادیده بگیریم اما نمی‌توانیم بگذاریم که [این انتخابات] بر روی سرعت پیشبرد مسائل تاثیر بگذارد.

ایران وارد مذاکرات فرابرجامی نمی‌شود

دبیر شورای‌عالی امنیت ملی کشورمان تأکید کرد که فارغ از اینکه اروپایی‌ها بخواهند یا بتوانند آمریکا را برای لغو یک‌باره تحریم‌ها علیه ایران مجاب کنند، ایران تحت هیچ شرایطی وارد مذاکرات فرابرجامی نخواهد شد.

علی شمخانی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در پیامی توئیتری خاطرنشان کرد که ایران تحت هیچ شرایطی وارد مذاکرات فرابرجامی نمی‌شود.

شمخانی بعدازظهر سه‌شنبه در توئیتر نوشت: «فارغ از اینکه اروپا، اراده یا توان مجاب‌سازی آمریکا برای لغو یک‌باره همه تحریم‌ها و بازگشت واشینگتن به تعهدات خود را داشته باشد یا نه، امکان ورود ایران به مذاکرات فرابرجامی تحت هیچ شرایطی وجود نخواهد داشت.»

نمایش بیشتر

بهاره صفاری

سردبیر دنیای بانک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا