بانک رفاه

تورم ۴۵ درصد تقدیم به دولت رئیسی

به گزارش دنیای بانک در مقایسه با مرداد سال۹۲ شاید بتوان نشانه‌هایی از فروکش کردن انتظارات تورمی همزمان با روی کارآمدن دولت‌های روحانی و رئیسی مشاهده کرد اما واقعیت این است که حسن روحانی وقتی وارد پاستور شد، وعده‌اش بهبود در سطح روابط خارجی و پایان دادن به تنش بر سر برنامه‌ هسته‌ای بود اما حالا که او آماده انتقال قدرت به سیدابراهیم رئیسی می‌شود، ابهام درباره آینده برجام و روابط خارجی ایران با دنیا وجود دارد و پیچیده‌تر هم به‌نظر می‌رسد و اگر پرونده مذاکرات در وین اتریش بین تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با نمایندگان آمریکا، روسیه، چین، آلمان، فرانسه و انگلیس به نتیجه روشنی نرسد، این احتمال بسیار جدی وجود دارد که انتظارات تورمی دوباره افزایش یابد.

قله تورم در مردادماه


به گزارش همشهری، مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در تازه‌ترین گزارش خود پیش‌بینی کرده که نرخ تورم سالانه از ۴۳درصدی خردادماه امسال به ۴۵درصد در پایان مرداد می‌رسد و در روزهای جایگزین شدن وزرا در شهریورماه‌ آنها به‌احتمال زیاد نخستین نرخ تورم سالانه را که دریافت خواهند کرد، ۴۴٫۷درصد است. به استثنای دولت محمد خاتمی، تمام دولت‌های پس از جنگ تحمیلی از اکبر هاشمی‌رفسنجانی تا محمود احمدی‌نژاد و حسن روحانی زمانی پاستور را به رئیس‌جمهور بعدی تحویل داده‌اند که نرخ تورم را بالاتر از آنچه تحویل گرفته بودند، روی میز نفر بعدی قرار دادند. در این میان اما حسن روحانی هم نرخ تورم را بالا تحویل گرفت و با برجام توانست نرخ تورم را برای ۲سال تک‌رقمی کند و به زیر ۱۰درصد برساند ولی حالا او هم قرار است با نرخ تورم بالاتر از صندلی ریاست دولت وداع کند.

دستاورد از دست رفته


بررسی نرخ تورم۱۲ ماه کل کشور در ۵۰‌ماه گذشته نشان‌دهنده ثبت فاصله تورمی ۳۵.۹ درصدی است به‌نحوی که نرخ تورم در اردیبهشت۹۶ به میزان ۷.۱ درصد و در خرداد۱۴۰۰ نیز ۴۳ درصد است. مرکز آمار ایران می‌گوید: از اردیبهشت ۱۳۹۶ تا اردیبهشت۱۴۰۰، کمترین نرخ تورم سالانه ۱۲ ماهه مربوط به اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۶ با ثبت نرخ ۷.۱ و بیشترین نرخ تورم سالانه ۱۲‌‌ماه متعلق به شهریورماه۱۳۹۸ با ثبت نرخ ۴۲.۷درصد بوده و نرخ تورم خرداد امسال بالاترین رشد را پس از رکورد نزدیک به تورم ۵۰درصدی در سال ۱۳۷۹به شمار می‌رود. این گزارش نشان می‌دهد نرخ تورم نقطه‌ای کل کشور در بازه زمانی اردیبهشت ۱۳۹۶ تا پایان خردادماه سال‌جاری، بیانگر روند صعودی از نرخ تک‌رقمی به محدوده ۵۰درصد است. به‌گونه‌ای که کمترین نرخ تورم نقطه‌ای کل کشور (که بیانگر درصد تغییر نسبت به ‌ماه مشابه سال قبل است) در نخستین‌ماه سال ۱۳۹۷ با ثبت نرخ ۷درصد و بیشترین نرخ نیز مربوط به اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۸ با ثبت رقم ۵۲.۱ درصد بوده و در نهایت در ۳‌ماهه ابتدایی سال‌جاری نرخ تورم نقطه‌ای ماههای فروردین، اردیبهشت و خردادماه امسال، به‌ترتیب به ارقام ۴۹.۵، ۴۶.۹ و ۴۷.۶ درصد رسیده است.

چرا تورم به دولت رو دست زد؟


نهاد پژوهشی وزارت کار ایران می‌گوید: منفی شدن تورم ماهانه در اردیبهشت، خرداد و شهریور۱۳۹۶در مناطق روستایی و نیز اردیبهشت ۱۳۹۶در مناطق شهری حاکی از نزدیک‌شدن کشور به شرایط بسیار مطلوب از نظر تورم بود اما از اردیبهشت ۱۳۹۷تورم ماهانه با جهش‌های فزاینده‌ای مواجه شده که اصلی‌ترین علت آن را می‌توان تأثیر روانی تحریم‌ها دانست. تا جایی که در سال۱۳۹۹نیز علاوه بر ادامه تحریم‌ها و بروز نوسانات نرخ ارز، موضوع شیوع ویروس کرونا با تأثیراتی که بر عرضه و تقاضای برخی اقلام خوراکی، شوینده و همچنین بسته شدن مرزها و به‌دنبال آن تغییر در نحوه صادرات و واردات کالاها و اقلام ایجاد کرد، سبب بروز نوسانات و جهش‌های تورمی شد. این نهاد دولتی می‌گوید: افزایش تورم در موج اول در سال ۱۳۸۷را می‌توان حاصل افزایش نقدینگی در اقتصاد کشور دانست و موج دوم تورم در سال‌های ۱۳۹۰تا ۱۳۹۲را باید به دور اول تحریم‌ها مرتبط دانست. نکته اینجاست که از ابتدای دهه۸۰ تاکنون تنها نرخ تورم برای دو سال پیاپی در سال‌های ۹۵و ۹۶هم در مناطق روستایی و هم مناطق شهری ایران به ثبت رسیده است. از سوی دیگر نرخ تورم روستایی طی سال‌های ۱۳۸۷تا ۱۳۹۲و نیز سال‌های ۱۳۹۵تا ۱۳۹۹از نرخ تورم شهری پیشی گرفته که به‌نظر می‌رسد به‌دلیل وابسته‌تر شدن روستاها به شهرها و افزایش شدت آن در شرایط تورمی خاص است و در هر صورت تأثیر تورم در سال‌های یادشده بر خانوارهای روستایی بیشتر بوده است. افزون بر اینکه در مناطق شهری، گروه «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها» دارای بیشترین وزن بوده، درحالی‌که در مناطق روستایی گروه «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها» بیشترین وزن در سبد خانوار را به‌خود اختصاص داده است.

   چرا تورم خردادماه زیاد شد؟

داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد که دلیل اصلی رشد ماهانه نرخ تورم خرداد‌ماه ناشی از افزایش قیمت در گروه‌های حمل‌ونقل و سبزیجات بوده که رشد قیمت گروه سبزیجات جایگزین رشد قیمت خدمات بهداشت و درمان شده است. اما در ارتباط با رشد نرخ تورم نقطه به نقطه اوضاع کمی فرق می‌کند چرا که در خرداد۱۴۰۰ نسبت به‌ ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه)، گروه‌های اجاره، حمل‌ونقل و گوشت قرمز و گوشت ماکیان بیشترین ضریب تأثیر را در افزایش تورم نقطه به نقطه داشته‌اند و البته یادآوری این نکته مهم که ضریب تأثیر گروه اجاره و حمل‌ونقل در تورم نقطه به نقطه خردادماه نسبت به اردیبهشت ۱۴۰۰تفاوتی نکرده است. آنچه بیانگر دلایل اصلی بالارفتن نرخ تورم و فشار بر مردم شده در نرخ تورم سالانه یا دوازده‌ماهه منعکس می‌شود که براساس آمارهای رسمی همچنان بیشترین فشار ناشی از افزایش قیمت اجاره‌بها، حمل‌ونقل و غلات است.

نمایش بیشتر

بهاره صفاری

سردبیر دنیای بانک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا