بانک رفاه

چرا سامانه معاملاتی بورس قفل می‌کند؟

به گزارش پایگاه خبری دنیای بانک، در حالی که ترغیب مردم برای سرازیر کردن اندوخته‌های خود به بازار سرمایه همواره از سوی متولیان بورس تاکید می شود، اما باقی ماندن مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری در سامانه معاملاتی ، طعم سرمایه گذاری در بورس را هر چند وقت یکبار  برای هر معامله گری تلخ می‌کند.

این در حالی است که  3 در ده هزار (۰٫۰۳ درصد) ارزش هر معامله‌ای از جیب سرمایه گذاران به حساب شرکت مدیریت فناوری بورس تحت عنوان کارمزد پرداخت می‌شود.

 به عبارتی بهتر هر معامله‌ای در بازار سهام اگر تا سقف ۲۰ میلیون تومان باشد، تا ۶۰ درصد این مبلغ توسط فروشنده و ۴۰ درصد توسط خریدار به عنوان کارمزد شرکت فناوری پرداخت می‌شود.

اصلی ترین وظیفه و تخصص شرکت مدیریت فناوری بورس تهران که از سال ۷۳ تاسیس شده، راهبری عملیاتی و فنی سامانه معاملات رایانه‌ای بورس است.

تجزیه و تحلیل هسته نرم افزارهای معاملات (Trading Engine) و طراحی و ساخت نرم افزارهای کاربردی روی آن، تخصص اصلی این شرکت بوده و ارائه خدمات Trading Engine به شرکت های بورس (اوراق بهادار، کالا، فرابورس و نظایر آنها) شامل نرم افزار، سخت افزار، ارتباط های مخابراتی و سامانه های پشتیبان دیگر محور فعالیت در این حوزه است.

مدیر عامل جدید این شرکت مرتضی آنالویی است که دانش آموخته رشته برق تا مقطع دکترا از دانشگاه آکایاما ژاپن است، روز گذشته در نشست خبری محمد فطانت رییس سازمان بورس اوراق بهادار در حالی از ۵ دستاورد فناوری اطلاعات این سازمان رونمایی کرد که سامانه اطلاع رسانی شرکت مدیریت فناوری بورس موسوم به TSETMC برای دقایقی با مشکل نرم افزاری در ارایه و گزارشگری برخی داده های بازار از جمله حجم و ارزش معاملات مواجه شد.

این مشکل در ابتدای شروع معاملات دیروز و همزمان با واگذاری صف خرید میلیونی بانک صادرات از سوی سهامدار عمده ، بهانه ای برای دامن زدن به یک نگرانی با عنوان قفل شدن سامانه معاملات در بازار شد.

این موضوع در شرایطی که اغلب معامله گران با گام های محتاط و پر دلهره ای در بازار حضور دارند، باعث شد تا در ادامه ساعت رسمی معاملات ، معامله گران بازار سهام شاهد واگذاری صف های خرید در گروه خودرویی ها و سپس در سایر گروه های معاملاتی این بازار باشند .

 هجوم عرضه در سامانه معاملات و شائبه قفل شدن سامانه معاملاتی در حالی که حجم و ارزش معاملات در سامانه شرکت مدیریت فناوری بورس به دلیل مشکل نرم افزاری، اعداد و ارقام دیگری را نمایش می داد، باعث شد تا بازار دچار نگرانی شود.

اتفاقی که به منفی شدن بازار امروز در ابتدای شروع معاملات بورس منجر شده که هیجان منفی معامله گران نگران را در بر داشته است.

به دور از واقعیت نیست؛ در شرایط جدید بازار سهام که حجم و ارزش معاملات بورس با افزایش تدریجی مواجه شده و با توجه به اظهار نظرهای مختلفی که برای ترغیب سرمایه گذاران خارجی به بازار سرمایه ایران منتشر می شود ، سامانه های معاملاتی فعلی دیگر گنجایش و ظرفیت پاسخگویی به حجم های میلیونی سفارش های خرید و فروش سرمایه گذاران تازه نفس بازار را نخواهد داشت.

این نکته نیز قابل تامل است که صاحبان سرمایه ترسو و محتاط که در شرایط رکود کسب و کار فعلی شاید ورود به بازار سهام را با همه اما و اگر ها به سختی انتخاب کرده اند، به محض کوچکترین زمزمه و یا حتی ایراد نرم افزاری ترجیح می هند سرمایه خود را از هر گزندی حفظ کنند.

اینکه فرمان بورس در شیب صعودی شکل گرفته گاهی از جاده خود منحرف شود با انتظارهایی که هر سهامدار یا سرمایه گذاری به دلیل کارمزدی که به متولیان بازار سرمرمایه پرداخت می کند در تناقض است.

هم اکنون هر سرمایه گذاری در بورس تهران برای معاملات سهام، کارمزدهای زیر را پرداخت می کند:

۴ در هزار (۰٫۴ درصد) ارزش معاملات تا  سقف ۱۰۰ میلیون ریال که توسط  هم فروشنده و هم خریدار به عنوان کارمزد کارگزاران پرداخت می‌شود.

۸ در ده هزار ( ۰٫۰۸ درصد)  ارزش معامله تا سقف ۲۰۰ میلیون ریال به عنوان کارمزد بورس که ۶۰ درصد توسط فروشنده و ۴۰ درصد توسط خریدار پرداخت می‌شود.

۸ در ده هزار (۰٫۰۸ درصد) ارزش معامله تا سقف ۲۰۰ میلیون ریال به عنوان کارمزد حق نظارت سازمان که ۶۰ درصد توسط فروشنده و ۴۰ درصد توسط خریدار پرداخت می‌شود.

۲.۵ در ده هزار (۰٫۰۲۵ درصد) ارزش معامله تا سقف ۲۰۰ میلیون ریال به عنوان کارمزد شرکت سپرده‌گذاری (کارمزد تسویه) که ۶۰ درصد توسط فروشنده و ۴۰ درصد توسط خریدار پرداخت می‌شود.

۳ در  ده هزار (۰٫۰۳ درصد) ارزش معامله تا سقف ۲۰۰ میلیون ریال که به عنوان کارمزد شرکت فناوری ۶۰ درصد توسط فروشنده و ۴۰ درصد توسط خریدار پرداخت می‌شود.

همچنین ۵در هزار (۰٫۵ درصد) ارزش معامله به عنوان مالیات نقل و انتقال که توسط فروشنده پرداخت خواهد شد.  غیر از مالیات یاد شده سهامداران مالیات دیگری نخواهند پرداخت.

به گزارش فارس کل کارمزد پرداختی توسط خریدار در این فرایند  4.86 در هزار (۰٫۴۸۶ درصد) ارزش معامله و کل کارمزد پرداختی توسط فروشنده ۵٫۲۹ در هزار ارزش معامله (۰٫۵۲۹درصد) است.

به عبارت دیگر کارمزدی که خریدار باید به حساب شرکت کارگزاری واریز نماید برابر است با ۱٫۰۰۴۸۶ ضرب در ارزش خرید  و کارمزدی که شرکت کارگزاری به حساب فروشنده، از محل فروش سهام پس از کسر کارمزد و مالیات پرداخت خواهد کرد، برابر است  با  0.98971 ضرب در ارزش فروش .

به گزارش فارس کارمزد معاملات آتی نیز به گونه ای است که ۴ در هزار (۰٫۴ درصد) ارزش معاملات تا  سقف ۱۰۰ میلیون ریال به عنوان کارمزد کارگزاران که توسط  هم فروشنده و هم خریدار پرداخت می‌شود.

چهل و هشت در  صد هزار (۰٫۰۴۸ درصد) ارزش قرارداد توسط فروشنده و سی و دو در صد هزار  ( 0.032 درصد) ارزش قرارداد توسط خریدار به عنوان کارمزد بورس در معاملات آتی تخصیص می یابد.

کارمزد سپرده گذاری نیز چهل و هشت در صد هزار (۰٫۰۴۸ درصد) ارزش قرارداد توسط فروشنده و سی و دو در صد هزار (۰٫۰۳۲ درصد) ارزش قرارداد توسط خریدار است.

کارمزد تسویه و تحویل(سپرده گذاری) نیز  پنج در هزار ارزش قراداد بر حسب قیمت تسویه آخرین روز معاملاتی است.

در مجموع باید گفت کارمزدی که خریدار باید بپردازد ،۰٫۵  درصد است ، مثلا اگر یک میلیون تومان به حساب کارگزاری جهت خرید سهام واریز شود مبلغ ۵۰۰۰ تومان از آن کسر شده و از مابقی آن برای مشتری سهام خریداری می شود . اما در زمان فروش کارمزد ۱٫۰۵ درصد وجه حاصل از فروش است .

مثلا اگر کل مبلغ فروش سهام مشتری یک میلیون تومان شود در عمل مبلغ ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان از آن  به عنوان کارمزد فروش ، مالیات و تسهیلات بورس از جمله کارمزد شرکت فناوری کسر می شود و مابقی به فروشنده سهام داده می شود.

به گزارش فارس ؛ با توجه افزایش فروش به نسبت خرید در بازار سهام امرزو و برای جلوگیری از هر گونه صدمه و خسارت به اعتماد سرمایه گذاران متولیان بورس باید قبل از هر چیز با اعتقاد به اینکه سامانه های معاملات فعلی پاسخگوی معاملات پر حجم سهام در دوران پسا برجام نیست، به سرعت با خریداری سامانه های معاملاتی بروز و استاندارد  که بی شک تامین و خرید آن در شرایط فعلی کار پیچیده و مشکلی نیست ، مانع از هر گونه نشت اطلاعات و یا بروز ایراد نرم افزاری در جریان رسمی معاملات بازار سهام شوند.

نمایش بیشتر

بهاره صفاری

سردبیر دنیای بانک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا